Borscs (orosz céklaleves) tejföllel

Ez a céklaleves egy igazi különlegesség, ami messze túltesz a hagyományos változaton! Gazdag és laktató, mivel húst és krumplit is tartalmaz. Ízekben és tápanyagokban gazdag fogás, amit garantáltan imádni fogsz!"

A borscsot így írják oroszul és ukránul: Борщ,; lengyelül: barszcz ; litvánul: barščiai ; románul: borș. A leves több közép-kelet-európai nemzet helyi kulináris örökségének része, mint pl . Ukrajna, Lengyelország, Oroszország, Románia, stb. A borscs többféleképpen elkészíthető. Hagyományosan minden nép saját variációt ad a recepthez. 
 

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, apróra kockázva
  • 3 db közepes cékla, reszelve
  • 2 db közepes sárgarépa, reszelve
  • 2 db közepes petrezselyemgyökér, reszelve
  • 1 db közepes zeller gumó, reszelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 500 g sertéslapocka, felkockázva
  • 300 g tarja csontos hús, felkockázva
  • 2 liter víz
  • 1 fej káposzta, vékony csíkokra vágva
  • 2 db közepes burgonya, felkockázva
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál liszt
  • aprított kapor, tálaláshoz
  • tejföl, tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:

Egy nagy fazékban hevítsük fel a sertészsírt közepes lángon. A hagymát apróra vágjuk, belerakjuk az aprított zöldségeket hasonlóan a magyar gulyás leveshez, őrölt pirospaprikát, fűszereket, sót, borsot. Főzzük néhány percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.


 
Adjuk hozzá a felkockázott sertéslapockát és tarja csontos húst. Pirítsuk addig, amíg a húsunk színe kissé megváltozik.
 

A céklát megpucoljuk, meghámozzuk és nagyobb lyukú zöldségreszelőn lereszeljük.
 
 

Közben a reszelt 3 db közepes céklát, 2 db reszelt sárgarépát egy ek. sertészsírban egy edényben egy kis főlő leveslével felengedünk, paradicsom sűrítményt, babérlevelet adunk hozzá. Főzzük lassú tűzön, amíg a hús és zöldségek megpuhulnak, és az ízek jól összeérnek.
 

Amikor puhára megfőttek a levesben a zöldségeket és a hús, adjuk hozzá a felkockázott krumplit. Később hozzá adjuk az aprított káposztát. Fűszerezzük ízlés szerint, sóval és fekete borssal.
 
Közben egy másik serpenyőben olvasszunk fel egy kis zsírt, majd keverjünk hozzá egy evőkanál lisztet, és pirítsuk addig, amíg aranyszínű lesz. Lassan öntsük a rántást a leveshez, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Végén hozzá teszem a céklás alapot, hagyom kb. 1-2 percig főni, adok hozzá egy evőkanál ecetet, hogy a cékla színét a borscs leves megőrizze. 
 
Kóstoljuk meg a levest, és ha szükséges, adjunk hozzá további paradicsompürét, sót vagy borsot az ízek kiigazításához.

Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott kaporral, és opcionálisan kínáljuk tejföllel.
 

Remélem, élvezettel elkészíted és fogyasztod ezt a finom orosz borscs levest! Jó étvágyat kívánok!


Receptajánló: Gerzsenyi László Tiborné, méhész és apiterapeuta