Főoldal - Gasztrokultúra - Kiváló magyar borász - Interjú Pflanzner Sándorral, az Aranysörte Kézműves Borászat tulajdonosával
Interjú Pflanzner Sándorral, az Aranysörte Kézműves Borászat tulajdonosával
Mikor kezdett el borászkodni? Ez családi hagyomány?
2006-ban vásároltuk meg az első területet, 2000 négyzetmétert egy kis pincével. Olaszrizling és muscat ottonel volt a területen - ma már ezekkel a fajtákkal egyáltalán nem foglalkozunk. A nagyapám és a dédapám is készített bort Dörgicsén, a hagyományos paraszti gazdálkodás keretében.
Hol szerezte meg ezt a tudást? Mekkora területen gazdálkodik?
Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végeztem, de ez a tudás nem volt elegendő a modern gazdálkodáshoz. A magyar mezőgazdászok legnagyobb problémája, hogy nem olvastak el egyetlen olyan könyvet sem, amit a XXI. században írtak - ezért rengeteget olvastam a neten a modern gazdálkodásról.
Milyen fajtákat termeszt?
Jelenleg 7 hektáron gazdálkodunk. A legfontosabb fajtánk a furmint, amit korábban a "borvidék matadorjának" tartottak. Ezen kívül a történelmi fajtákra helyezzük a hangsúlyt: vadfekete, fehér góhér, öregszemű sárfehér, szerémi zöld terem a birtokmagon. Nagyon hiszek a sárga muskotályban, valamint a kékfrankosban.
Hogy sikerült az idei szüret?
Az idei szüret nagyon nehéz volt: óriási volt a vadkár, ami tovább csökkentette a termés mennyiségét. A szőlő érése az aszályban leállt, így hiába volt megfelelő a cukorfok, az íz-illatanyagok kialakulásával meg kellett várni a késő őszi időszakot. Az őszi esők miatt viszont a termés romlásnak indult, így igazán nehéz volt meghatározni az optimális szüreti időpontot.
Koncepció szempontjából milyen változásokon ment át az Aranysörte Kézműves Borászat a létrehozása óta?
Eleinte olaszrizlinget is termesztettünk. Azonban megjelent a Balatonbor kezdeményezés, amelynek célkitűzése a minőségi asztali bor, és amit nagy mennyiségben állítanak elő a termelők, az olaszrizling ezen pozícionálása miatt érdektelenné vált számunkra.
Mennyire érezhető a borvidéken a klímaváltozás?
A Balatonra néző déli lejtőket minden más tájegységnél jobban érinti a klímaváltozás: az északi part elképesztően aszályos volt idén, amelyet a tó felületéről érkező "dupla napsütés" tovább erősített. Ezeken a területeken csak az öreg szőlők adtak értékelhető termést - már amit nem ettek meg a szomjazó vadállatok.
Mennyi munka van a szőlővel és a borok készítésével, aztán az értékesítéssel? Mi a legnehezebb dolog?
Mi kézművesen gazdálkodunk, azaz a zöldmunkákat nem gépesítjük. Ezért nekünk sok munkánk van a szőlővel, annak ellenére, hogy a gépesítettségünk meghaladja az átlagot.
A borok készítése egy jól felépített folyamat mentén történik, csak a szükséges mennyiségű improvizációval: a szőlő minősége határozza meg a feldolgozás módját, de az eltervezett technológián menet közben nem változtatunk. Aranysörte Kézműves Borászat az értékesítés zömét a pincénél tervezzük, így csökkenthető a kintlevőségünk, és növelhető az értékesítési ár. A helyi boltokban elérhető a termékünk.
Melyik borát kedveli a leginkább? Ki tudna egyet emelni közülük? Miért ez a kedvence?
A kedvencem az Örökség furmint 2020-ból, mert megtalálhatók benne a sárgabarackos és a körtés jegyek is, valamint a hordós érlelés aromái.
Milyen sikereket ért már el korábban a boraival?
Jelenleg a Winelovers "100 legjobb magyar bor" listáján két borunk is szerepel, a közérthetőbb Virtus furmint, valamint az Örökség, ami a száraz fehér borok listáján (azt hiszem) a 7. helyen áll.
Milyen trendeket figyelt meg az utóbbi időben? Milyen irányban tolódtak el a borfogyasztási szokások?
A Balaton-felvidékre látogató turisták kedvelik a borainkat, és hajlandók megfizetni a minőségi termék árát. A borokat fesztiválokon mutatjuk be, ahol általában sikerül új rajongókat szereznünk, akikből látogatók válnak.
Milyen fogyasztói igényeket tapasztalnak? Mi inspirálja?
Különös feladat elhitetni a vendégeinkkel, hogy a Balaton-felvidék nem csak a fehér borokról szól: a rozé, a siller, és a könnyed vörösborok is jól fogyaszthatók a nagy nyári melegben. Pet-nat pezsgőt is készítünk, ami a Buksi koktélunk alapja.
Nehéz inspirációról beszélni akkor, amikor az agrár-szakigazgatási rendszer a "big is beauty" elven gondolkozik. Bár sehol nincs leírva, az igazán támogatott szőlészetek a sok hektáron gazdálkodó, elsősorban mennyiségi terméket előállító, a szőlőt csak a traktorablakon át látó gazdaságok. Apró pici sikerekből építkezünk, amit elsősorban a vendégeink visszajelzései jelentenek számunkra.
Szerencsére a szőlőink panorámás területeken vannak, így ha széles néptömegek inkább fulladnak bele az alsópolcos, kétliteres pet palackokban árult borokba, még mindig valós exit stratégia a szőlészet értékesítése nyaralónak, és a gazdálkodás újrakezdése egy olyan országban, ahol megfelelő támogatást (pl. szövetkezeti rendszerbe integrálódás lehetősége) kapnak a gazdák.
Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!