Pelmenyi, az orosz húsos töltött tészta

Állandó szakértőnk Gerzsenyi László Tiborné, a Szakmai Elit díjjal kitüntetett méhész és apiterapeuta megosztotta velünk az orosz konyha egyik leghíresebb ételét a Pelmenyit, ami hússal töltött tészta. 

Pelmenyi orosz étel, ami hússal töltött tészta. A töltelék lehet darált hús ( sertés- , bárány- , marha- , hal- vagy bármilyen más hús, a szarvashús különösen hagyományos a hidegebb vidékeken) vagy gomba , vagy a kettő kombinációja. Általában kis, háromszög alakú tésztadarabok, amelyek hústöltelékkel vannak töltve, majd forró vízben vagy levesben főzik ki őket. A pelmenyit általában tejföllel vagy vajjal szolgálják fel, és néha mustárral vagy más mártásokkal fogyasztják. Nagyon népszerű étel Oroszországban és más közép- és kelet-európai országokban is.

Érdekesség:

A pelmeni összetevői és elkészítése a világ számos ételéhez hasonló: lengyel pirogie, grúz khinkali, ukrán vareniki, japán gyoza, olasz tortellini vagy cappelletti, német maultaschen, kínai wonton, filippínó Siopao, zsidó Kreplach és közép-ázsiai Manti vagy Buuds.
 
 

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 120 ml víz
  • 300 g darált hús (pl. sertés vagy marha)
  • 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • Opcionális: friss petrezselyem vagy kapor apróra vágva

Elkészítés:

A lisztet egy tálban szitáljuk, majd közepébe készítsünk egy mélyedést. Üssük bele a tojást a mélyedésbe, majd adjuk hozzá a vizet.
 

Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még kevés vizet vagy lisztet. Fedjük le a tésztát és hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
 

Közben készítsük elő a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a darált húst, az apróra vágott hagymát, a sót, a borsot és az opcionális friss zöldfűszereket.
 

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd vágjunk belőle kis köröket.
 

Helyezzünk egy kis tölteléket minden kör közepére.
 

Hajtsuk össze a tésztaköröket, hogy félhold alakúak legyenek, majd nyomjuk össze a széleiket.
 
 
Forraljunk fel egy nagy lábast sós vízzel. A forró vízbe helyezzük a pelmenyiket, és főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, és a tészta megpuhul, kb. 5-7 percig.

Szűrjük le a pelmenyiket, majd tálaljuk őket tejföllel vagy vajjal, valamint friss zöldfűszerekkel.  
 
 

Receptajánló: Gerzsenyi László Tiborné, méhész és apiterapeuta