Igazi csodaszer az erdei - édesharmat méz
Állandó szakértőnk Gerzsenyi László Tiborné, a Szakmai Elit díjjal kitüntetett méhész és apiterapeuta megosztotta velünk az igazi csodaszer, az erdei édesharmat méz jótékony hatását.
Az édesharmat (mézharmat) mézet a méhek az erdei növények (fenyő, tölgy, fűz, gesztenye, stb.) levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, ezért virágpor tartalma jelentéktelen. Ásványi anyag tartalma viszont rendkívül magas, ezért kizárólag önmagában, hőkezelés nélkül fogyasztandó. Különleges aromája egyedülálló a mézfajták között.
Az erdei édesharmat méz tulajdonságai:
Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?
Fontos: Ezek a tulajdonságok általában az erdei édesharmat mézre jellemzőek, azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyes egyedi szervezet más módon reagálhat a méz fogyasztására, és a méz nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést.
Hogyan fogyasszuk a erdei édesharmat mézet?
A szakértők szerint a erdei (édesharmat) mézet ajánlott naponta 1-2 evőkanállal fogyasztani, ha teát vagy tejet ízesítünk vele, figyeljünk, hogy az ne legyen forró (40 °C feletti), mert relatív nagy hő hatására az enzimek elbomlanak! A fenyőmézben található kobalt, réz, folsav, elősegíti a vas beépülését, ezért vashiány esetén érdemes mákkal keverve fogyasztani, hetente kétszer háromszor, nagyjából 1:1 arányban.
Az édesharmat (mézharmat) mézet a méhek az erdei növények (fenyő, tölgy, fűz, gesztenye, stb.) levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, ezért virágpor tartalma jelentéktelen. Ásványi anyag tartalma viszont rendkívül magas, ezért kizárólag önmagában, hőkezelés nélkül fogyasztandó. Különleges aromája egyedülálló a mézfajták között.
Az erdei édesharmat méz tulajdonságai:
- nagyon sötét, szinte fekete színű
- markáns ízű és illatú, de évről évre az íze a gyűjtési területtől függően változik
- ásványi anyag tartalma kimagasló
- különleges aromája egyedülálló a mézfajták között
- illata enyhe, a fenyőerdő illatára emlékeztet
- rendkívül sűrű állagú, kristályosodási időtartama lassabb
- alacsony a virágportartalma
Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?
- Fertőtlenítő
- Szervezeterősítő
- Sebgyógyító (külsőleg használva)
- Érrendszer karbantartó
- Gyomorkarbantartó
- Immunrendszer erősítő
- Emésztést elősegítő
- Bőrápoló hatású
- Koleszterinszint karbantartó
- Szervezeterősítő
- Vérszegénység ellen
Fontos: Ezek a tulajdonságok általában az erdei édesharmat mézre jellemzőek, azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyes egyedi szervezet más módon reagálhat a méz fogyasztására, és a méz nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést.
Hogyan fogyasszuk a erdei édesharmat mézet?
A szakértők szerint a erdei (édesharmat) mézet ajánlott naponta 1-2 evőkanállal fogyasztani, ha teát vagy tejet ízesítünk vele, figyeljünk, hogy az ne legyen forró (40 °C feletti), mert relatív nagy hő hatására az enzimek elbomlanak! A fenyőmézben található kobalt, réz, folsav, elősegíti a vas beépülését, ezért vashiány esetén érdemes mákkal keverve fogyasztani, hetente kétszer háromszor, nagyjából 1:1 arányban.
Gerzsenyi László Tiborné méhész és apiterapeuta