Igazi csodaszer az erdei - édesharmat méz

Állandó szakértőnk Gerzsenyi László Tiborné, a Szakmai Elit díjjal kitüntetett méhész és apiterapeuta megosztotta velünk az igazi csodaszer, az erdei  édesharmat méz jótékony hatását.

Az édesharmat (mézharmat) mézet a méhek az erdei növények  (fenyő, tölgy, fűz, gesztenye, stb.) levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, ezért virágpor tartalma jelentéktelen. Ásványi anyag tartalma viszont rendkívül magas, ezért kizárólag önmagában, hőkezelés nélkül fogyasztandó. Különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. 

 

Az erdei édesharmat méz tulajdonságai:
 
  • nagyon sötét, szinte fekete színű
  • markáns ízű és illatú, de évről évre az íze a gyűjtési területtől függően változik
  • ásványi anyag tartalma kimagasló
  • különleges aromája egyedülálló a mézfajták között
  • illata enyhe, a fenyőerdő illatára emlékeztet
  • rendkívül sűrű állagú, kristályosodási időtartama lassabb
  • alacsony a virágportartalma
 


Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?
 
  • Fertőtlenítő
Az erdei édesharmat méz gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, antioxidáns, tisztító hatású, és segíthet egyes bakteriális, bőrgyógyászati, degeneratív, gyulladásos és autoimmun betegségek gyógyításában. Alsó, felső légutakra, szamárköhögésre nagyon hatékony ill a hugyutakra, prosztata betegségekben szenvedőknek kimondottan ajánlott.
 
  • Szervezeterősítő
A magas ásványi anyag tartalma miatt segíthet az általános egészség fenntartásában és a szervezet erősítésében. A erdei édesharmat méz foszfort, mangánt, aldehideket, alkaidokat, gyantaanyagokat, limonent és felandrent is tartalmaz, ezért ajánlott ásványi anyagok hiányában szenvedőknek.
 
  • Sebgyógyító (külsőleg használva)
Külsőleg alkalmazva segíthet a sebek gyógyulásában és a bőr egészségének megőrzésében.
 
  • Érrendszer karbantartó
: Az erdei édesharmat méz támogathatja az egészséges érrendszer fenntartását.
 
  • Gyomorkarbantartó
Gyomorra gyakorolt jótékony hatásai lehetnek, például a gyomorfekélyek kezelésében vagy megelőzésében.
 
  • Immunrendszer erősítő
A mézben található antioxidánsok és egyéb tápanyagok segíthetik az immunrendszer erősítését és a betegségek elleni küzdelmet.
 
  • Emésztést elősegítő
 Az erdei édesharmat méz emésztést segítő tulajdonságokkal rendelkezhet, ami könnyebbé teheti az emésztést.
 
  • Bőrápoló hatású
 A külső alkalmazás során segíthet a bőr hidratálásában és táplálásában, valamint különböző bőrproblémák kezelésében.
 
  • Koleszterinszint karbantartó
Hozzájárulhat a koleszterinszint egészséges szinten tartásához.
 
  • Szervezeterősítő
Az általános egészséget támogató hatások révén segíthet a szervezet erősítésében.
 
  • Vérszegénység ellen
     

Fontos: Ezek a tulajdonságok általában az erdei édesharmat mézre jellemzőek, azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyes egyedi szervezet más módon reagálhat a méz fogyasztására, és a méz nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést.

 

Hogyan fogyasszuk a erdei édesharmat mézet?

A szakértők szerint a erdei (édesharmat) mézet ajánlott naponta 1-2 evőkanállal fogyasztani, ha teát vagy tejet ízesítünk vele, figyeljünk, hogy az ne legyen forró (40 °C feletti), mert relatív nagy hő hatására az enzimek elbomlanak! A fenyőmézben található kobalt, réz, folsav, elősegíti a vas beépülését, ezért vashiány esetén érdemes mákkal keverve fogyasztani, hetente kétszer háromszor, nagyjából 1:1 arányban.

 
Gerzsenyi László Tiborné méhész és apiterapeuta