Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2022. Szeptember 28. Szerda, Vencel
   
RÓLUNK
DÍJAINK
DÍJAZOTTAK
TÁMOGATÓI SZINTEK
SAJTÓSZOBA
SZTÁRVILÁG
EXKLUZÍV INTERJÚK
PR CÉGBEMUTATÓ
PROGRAMAJÁNLÓ
LUXUS
GASZTRONÓMIA
FASHION
FOTÓ
SZÉPSÉG
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú dr. Bodri Istvánnal, a szekszárdi Bodri pincészet borászával

Kiváló magyar borász - Interjú dr. Bodri Istvánnal, a szekszárdi Bodri pincészet borászával

Mikor és milyen indíttatásból kezdett borászattal foglalkozni?  Hogyan indult el a Bodri pincészet?

4 éves koromtól járok ki a szőlőbe és ettől az időponttól kezdve meghatározta az életemet. Fiatal koromban nem szerettem a hajnali felkeléseket, a kapálást, a permetezést és a zöldmunkát, de ennek ellenére megtanultam a munkafolyamatokat. A korral megjött a szőlő és a bor szeretete.


Az előzményekről azt kell tudni, hogy már az ötödik generáció öregbíti a família hírnevét. A mostani vállalkozás felemelkedése 1992-ben kezdődött, akkor nyílt meg a Bodri-borozó, ahol kezdetben folyó változatban értékesítették termésüket. Jelenleg hárman munkálkodunk a további előrelépésen.


Édesapám, aki még ma is teljes erejével kiveszi a részét a munkából. Én a borokért vagyok felelős, Tibor testvérem pedig a vendéglátásban és a kereskedelemben mozog otthonosan.


A Bodri Pincészet már 5 generáció óta foglalkozik borkészítéssel, de a palackozást 1997-ben kezdtük és két éve csinálom ezt főállásban.

Milyen fajtákat termeszt? Mekkora területen gazdálkodik?

Jelenleg 25 hektár termő szőlőterülettel rendelkezünk . Faluhely-dűlőben található 11 hektár, a szomszédos Gurovica-dűlőben 11, emellett Csötönyi-völgyben, Gesztenyésben és Iván-völgyben is vannak kisebb területeink.


A fehér fajták közül a sauvignon blanc és az olaszrizling van többségben, van egy kis rajnai rizling és chardonnay is. Kékszőlőink: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon és franc, merlot, továbbá egy kis zweigelt és pinot noir.


Feldolgozónkat modern koracél tartályokkal szereltük fel, teljes kapacitásunk alapján akár kétszáz tonna szőlő fogadására is képesek vagyunk. Itt persze még nem tartunk, a 2004-es évjáratban 40 ezer palack bort töltöttünk, 2005-ből 60 ezer palackot. Terveink szerint 100 ezer palack körülire bővülhet majd a termelésünk. Alapkoncepciónk egyszerű.: kiváló szőlőből kiváló bort készíteni.


Ennek jegyében fontos szempont a terméskorlátozás. Minőségi boraink esetében átlagosan egykilós tőkénkénti terhelést tervezünk, ám a természet néha közbeszól, mint például 2005-ben, amikor mindössze hatvan dekagrammot szüretelhettünk egy tőkéről.


Melyik a kedvenc bora a pincészetben?

Ez mindig változik, mert van mikor egy rozé, van mikor egy kadarka és van mikor egy bikavér. Ez mindig változik.


Bizonyára versenyekre is nevezi a borait! Milyen sikereket ért már el? Van olyan esemény amelyre fordulópontként emlékszik?

Fajtaboraink között a Kékfrankos Selection van az élen, pincészetünk csúcsbora a legerősebb tételeinkből készült cuvée-nk, az Optimus. Másik két házasításunk a Civilis Cuvée, és természetesen a Bikavér, a Szekszárdi borvidék legendás bora. Az Optimus házasítást nem készítjük el minden évben, csak akkor, amikor az alapanyag magas minősége erre lehetőséget ad. A 2005-ös évjárat ilyen okokból kimaradt, de 2006-ból újra lesz Optimus. Csúcsborunk minden esetben három fajta. Cabernet sauvignon és franc, valamint merlot. Házasítása, az érlelés során 24 hónapot tölt kisméretű tölgyfahordókban.

Eredmények:

Számos borversenyen elindultunk és sok szép díjat nyertünk. A legfontosabbnak az alábbiakat tartjuk: Les Citadelles du Vin, Franciaország: Ezüst, amelyet a 2003-as Kékfrankos Selection kapott, továbbá bronz, amelyet a szintén 2003-as Optimus Cuvée érdemelt ki. A Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen a 2003-as Kékfrankos ezüstöt kapott. Ugyanez a bor Bordeaux-ban (Challenge International du Vin) bronzot szerzett.

Kékfrankos Selection minőségi száraz vörösbor

A Selection borok a pincészet csúcsborai, melyek csak különlegesen magas minőséget elérve kerülhetnek forgalomba. Ez a bor Faluhely-dűlő-ben termett, válogatott kitűnő minőségű szőlőből készült. Erjesztése teljes kontroll alatt az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készíttetett tartályunkban történt. A fermentáció után a bor 16 hónapig másodtöltésű, kisméretű tölgyfahordóban érlelődött, majd az ezt követő palackozás után még 12 hónapot pihent palackban.


Optimus Cuvée minőségi száraz vörösbor

Az Optimus Cuvée a Selection sorból kiemelt önálló márkanevű csúcsbor, ami a pincészet legjobbjainak a legjobbja. Az alapborok csak hibátlan minőségű Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon szőlőből készültek. Erjesztésük teljes kontroll alatt az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készíttetett tartályokban történt. A fermentáció után a borok 12 hónapig külön-külön első töltésű, közepes égetésű, kis tölgyfahordókban érlelődtek, majd házasításuk után még 12 hónapra visszakerültek további érlelés céljából. A bor a palackozás után 12 hónapot pihent palackban.


Fordulópont 2003-ban, az új telepítések első termése és a modern feldolgozó építése.

Mitől jó a szekszárdi bor? Milyenre szeretné formálni a Bodri pincészet borait?

Megvan a tüzessége, a gyümölcsössége és a testessége. Gyümölcsös, jó ivású, érdekes, karakteres standard és prémium borokat.


dr. Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnökeként milyennek értékeli a 2008-as évjáratú magyar borokat? Milyen a magyar borversenyek színvonala?

A 2008-as évet jónak értékelem. Olyan, amilyenné a borversenyt szervezők szeretnék. Pl. egy VINAGÓRA, egy PANNON BORMUSTRA….amelyek nemzetközi versenyek, nemzetközi szinten bírálnak és ezek magas szintű borversenyek.

Bodri Borház egyik specialitása a vörösboros marhalábszár pörkölt, illetve a házi lekvárral készült palacsinta. Megosztaná az olvasókkal a két étel receptjét?

Egyszerű marhapörkölt, itt a vörösbor a fontos. A palacsintánál meg a baracklekvár a fontos.


Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

Kiváló minőségű borokat szeretnénk készíteni. Egy nagy pinceberuházásunk indul / 1700 négyzetméter / amely a jövő évben lesz készen.

Szálláshelyeink:

Jól tudjuk, hogy egy hangulatos, késő estébe nyúló borkóstolás után az a legjobb, ha a vendégnek már sehová sem kell mennie, mert a szálláshelyek a pincénél rendelkezésre állnak. 

Faluhely-dűlő


Halásztanya

Pinceétterem

Ezenfelül Szekszárd belvárosában is nyitottunk 2004-ben egy pinceéttermet-bormúzeumot, ahol megint csak van hely bőven: ott százhúsz borkedvelő kortyolgathatja egyidejűleg a legjobb Bodri-borokat.Kapcsolat:
Bodri Pincészet
7100 Szekszárd, Vitéz u.1.
Telefon: (36) 20 440 6666  (36) 20 440 6660 (36) 20 440 6022
(36) 74 887 200
    
Bodri Pincészet (Étterem, bormúzeum)
Cím: 7100 Szekszárd, Munkácsy u. és Kálvária u. sarkán
Telefon: (+36) 20 9823-993 Fax: (+36) 74 416-903
E-mail: bodribor@t-online.hu
www.bodribor.hu

Előzetes bejelentkezés esetén hangulatos pincei kóstolóra is lehetőséget biztosítunk.


Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Csak egy kis photoshop
Alekosz "alsót" a parlamentbe
Interjú Polgár Ildikóval, a 2008-as év Miss Hungary győztesével
Szépségkirálynő
Justin Price
Justin Price's Photos
A Victoria
A Victoria's Secret gyönyörű modellje, Candice Swanepoel
Lord együttes

Interjú a Lord együttessel

Rozgonyi István - Bodrogkeresztúri Rozgonyi pincészet
Kiváló magyar borász - Interjú Rozgonyi Istvánnal, a bodrogkeresztúri Rozgonyi pincészet borászával
Velünk pörög az élet!
Interjú Marjai Judit fotóművésszel
Exkluzív interjú
Denise Milani
Denise Milani a legnépszerűbb modell az interneten.
Interjú Karász Rolanddal, az első freestyle foci világbajnokság negyedik helyezettjével
You Tube videók a világbajnokságról
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.