Belépés Regisztráció | Elfelejtett jelszó
2022. Szeptember 28. Szerda, Vencel
   
RÓLUNK
DÍJAINK
DÍJAZOTTAK
TÁMOGATÓI SZINTEK
SAJTÓSZOBA
SZTÁRVILÁG
EXKLUZÍV INTERJÚK
Celeb
Divat
Erotika
Közélet
Külföldi diplomácia - Nagykövetek
Média, Fotó
Művészet, Tánc, Szórakozás
Modell, Playmate
Szépségkirálynők és udvarhölgyek
Sport
Szépségápolás - Fodrász- Smink - Műköröm
Szóvivő
Zene -Dj, Együttes, Énekes
Vendéglátás - Kiváló magyar borászok
Természet
Üzletember, manager
Egészség
Életvezetési tanácsadás
PR CÉGBEMUTATÓ
PROGRAMAJÁNLÓ
LUXUS
GASZTRONÓMIA
FASHION
FOTÓ
SZÉPSÉG
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓ - ADATKEZELÉS - SZERZŐI JOG

CINESTAR - A CITISTAR.HU videogaléria
a Videótartalmak feltöltése folyamatban, a galéria hamarosan indul...

Interjú Horacsek Ági sminkmesterrel

Exkluzív interjú

Dolgozol rendezvényeken, divatbemutatókon, szépség- és modellversenyeken, fotózásokon, filmforgatásokon. Mesteri kezed alól egyre több népszerű énekes és zenekar színpadi sminkje kerül ki! Melyik munkádra gondolsz legszívesebben?

Minden munkámat szeretem valamiért. A rendezvényeket azért, mert különleges, egyszeri alkalomra megtervezett sminkeket kérnek. A divatbemutatókat és a szépségversenyeket azért, mert gyönyörű lányokat sminkelhetek, amihez párosul egy felfokozott munkatempó, ami felpörgeti az embert.

A forgatásokon a mozgó képeket örökítik meg, amit sem retusálni, sem javítani nem lehet utólag, így minden képkockát ellenőrizni kell a monitoron, hogy rögtön tudjuk javítani. Felvételek alatt többnyire, már a következő beállításokhoz sminkelünk. 


A hírességek és közéleti szereplők sminkelése komoly empátiát igényel, mindenkinek van már egy kialakult stílusa, amit tiszteletben kell tartani. Így az ő dicséretük még inkább számít.


Végül, de nem utolsó sorban a fotózásokat kedvelem a legjobban, ezen belül is a kedvencem a beauty-fotózás, ahol kiélhetem kreativitásomat és egyedit alkothatok. Minden fotós másként fotóz, másként világít, más a tempója, más a technikai tudása, a végeredmény, ezért minden fotóshoz alkalmazkodni kell úgy a sminknek, mint a stílusnak.


Mit jelent számodra a sminkelés? Szeretsz játszani a színekkel, arcokkal, formákkal?

A sminkelés számomra az önkifejezés, az alkotás, a kikapcsolódás és a játék. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy még fizetnek is érte. Nem szeretek, hanem imádok játszani a színekkel, árnyalatokkal. Sajnos kreatív munkára nagyon kevés a felkérés, de ha nincs, akkor magunknak kell feladni egy leckét, amit megcsinálunk. A weboldalamon a legjobb fotók így készültek, hogy magunknak kitaláltunk egy ötletet és kreatív csapattal karöltve elkészítettük. Ezeket a munkákat szeretem a legjobban, amivel gondolatokat, érzéseket fejezhetek ki. A tökéletes munkához nélkülözhetetlen egy jó technikai tudású és hasonló ízléssel rendelkező fotográfus, aki megvalósítja az elképzelésemet. Ám a legfontosabb a modell-választás. Az a tökéletes modell, akinek finom és szimmetrikus vonása van, valamint tekintetével, gesztusaival, mozdulataival, arcjátékával életre kelti a fotót.

Mi a kedvenc, vagy legizgalmasabb eleme a munkádnak? Milyen termékekkel dolgozol?

Már a telefonhívásnál - amikor felkérnek egy munkára – körvonalazódik sok részlet, de már a feladatra felkészülés izgalommal tölt el. Ott még bármi lehet. Viszont amikor megérkezek a munkára, és elkezdem a sminkelést, ott már a hatalmába kerít az arc, amit meg kell formázni, át kell alakítani. Logikai alapra építve, amíg az első lépésnél még végtelen számú sminket el lehet készíteni, addig a sminkelés végére el kell készíteni azt az egy sminket, ami a feladatnak a legmegfelelőbb, kielégítve a megrendelő, a fotós, a stábtagok, vagy akár a modell igényeit. A legizgalmasabb pedig visszalátni a munka gyümölcsét, akár a fotón, akár a filmen, vagy egyszerűen a modell arcán látni, ahogy gyönyörködik a sminkben.     


Milyen szabályok vannak az arcápolással kapcsolatban, amelyek elengedhetetlenek a mindennapok során?

Az, hogy ápolt legyen a bőrünk, nem csak a civil hölgyek esetében fontos. A modelleknél, hírességeknél, ez alapkövetelmény. Napi szinten igénybe veszi a bőrüket a sminkelés, amit megfelelően kell kompenzálni. Nekik még fontosabb a bőrük kényeztetése. A napi kétszeri hidratálás, bőrradírozás, tápláló krémek és maszkok használata elengedhetetlen. A világ legjobb alapozóját sem lehet szépen feltenni egy hámló, vagy pattanásos, olykor szoláriumtól száraz bőrre. De a belülről történő hidratálásról – mint például a megfelelő mennyiségű ásványvíz beviteléről – se feledkezzünk meg. 


A szépérzéked és a stílusod egyértelműen a helyén van! Vannak e speciális szépség trükkjeid, melyekhez ragaszkodsz - önmagad esetében?

Az otthoni arcápolás hirdetése csak akkor hiteles, ha én magam is példát mutatok. Ez a sminkre is értendő. A saját arcom az első referenciám. Nem lehet olyan korai munka, ahova ne tennék fel, egy minimál sminket. Ami nem hiányozhat a saját neszesszeremből az a korrektor, a pirosító, egy jó spirál, és a szemöldök ceruza! Persze van olyan megjelenés, ahol én is megadom a módját.

Professzionális termékeket használok mindenből, mind az arcápolás, mind a dekor sminkek területén. Szívesen költök az otthon használatos arc- és testgépekre is, így a tapasztalataimat sokszor meg tudom osztani a hölgyekkel.

Mivel nőből vagyok, szeretem magam kényeztetni. Heti rendszerességgel járok a világ legjobb masszőrjéhez, aki kőkemény kézzel eltünteti a csomókat a hátamból, vállamból, derekamból, amik a munkák során nőnek újra és újra.


Minden téren precíz és rendszerezett az életed? Elárulnál néhány titkot a hétköznapokból?

Igen, nem csak a munkában szeretem a rendszert, de a magánéletem is példásnak mondható. Igazi sikereket akkor tud elérni az ember, ha otthon várja valaki, akivel meg tudja osztani a pozitív élményeit, vagy éppen segíteni tud a nehéz helyzetekben.

Mivel jó pár éve boldog házasságban élek, én sem mentesülök a házimunkák alól. Igaz nem esik nehezemre, sőt kikapcsolnak az otthoni teendők. Főzni nagyon szeretek – a férjem és a barátaim legnagyobb örömére.

Az ezermester szerepét is sokszor bevállalom. Múltkor jó pár csavarhúzóval, kalapáccsal, szögekkel és számos szerszámmal tértem haza, mert hiányzott a ládikából. Konyhai szifont is javítottam már meg, de különböző barkácsolások, ragasztások sem okoznak gondot. 


Ennyi munka mellett hogy kapcsolódsz ki?

Van úgy, hogy olyan maratoni munkán vagyok túl, hogy csak az otthon nyugalma és az édes semmittevés tud kikapcsolni. A jó filmekért rajongok, főleg a számomra 10 pontos filmekre vágyom. A jó színészi játékokat nagyon szeretem, de a remek operatőri munkákat – jó beállításokkal, érdekes világítással, vagy különleges vágással – már szakmai szemmel értékelem.

A barátai társasággal a beülős-beszélgetős összejöveteleket nagyon kedvelem. Néha beiktatok egy-egy „lányos” napot is.  

A nyaralásokat is csak úgy tudom elképzelni, ha a pihenés mellett marad idő a tartalmas időtöltésre is, úgy, mint városlátogatások, nevezetességek megtekintése, helyi kultúra megismerése. 


Ha kialakult ötlettel érkezel egy fotózásra, a modelleddel történő első találkozás megváltoztatja a korábbi tervedet?

Igen, mindent borít. Ez persze a szélsőséges esetekre érvényes, de volt már többször, hogy egy megbeszélt tervet sztornózni kellett, mert nem volt előnyös a modellnek, vagy éppen fordítva, a modell inspirált egy-egy újabb sminkre. A beuty-fotózásokat, tehát egy különleges smink elkészítését kifejezetten modellre tervezem meg. Csak olyan modellt választok, aki rendelkezik azzal az arcformával, arcrészlettel, szemszínnel, ami a megálmodott sminkhez szükséges. Gondolok itt akár egy magas szemhéjra, érzéki, formás szájra, sűrű szempillára vagy szemöldökre, karakteres arccsontra, stb.


Hogyan határoznád meg a szépséget? Véleményed szerint mitől szép egy nő?

Akkor szép egy nő, ha harmóniában van önmagával és jól érzi magát a bőrében. Nem született senki tökéletes szépségnek, de amint el tudja fogadni magát olyannak, amilyen, lehet, akár szőke, akár barna, kék szemű, vagy zöld, alacsony, magas, vékony, molett, attól a pillanattól gyönyörű lesz, amint elhiszi magáról. A smink természetesen sokat javíthat ezen. Az „előtte-utána” fotókat kifejezetten terápiának szoktam elkészíteni a civil hölgyekről, akik miután az első sokkhatást túlélik, megtanítom őket az arany szabályra: „Nem az a lényeg, hogy milyen voltam a smink előtti fotón, hanem hogy milyen lehetek, ha reggelente a sminkelésre szánok 10 percet!” Ez igazi önbizalom-dopping.

Modellek esetében más a helyzet. Egy modellnek nem elég, ha csak szép, szimmetrikus arcformája, hibátlan bőre van, és ápolt. Ennél több kell. A jó modellnek rendelkeznie kell azzal a képességgel, amivel közvetíteni tudja az érzelmeket, érzéseket, gondolatokat, hangulatokat. Divatbemutatókon, kifutón pedig legyen olyan tartása, kisugárzása, ami oda vonzza a tekinteteket.


Milyen tippeket és tanácsokat adnál a feltörekvő sminkeseknek?

Lehet, hogy nem leszek túl népszerű a válaszommal, de meg kell húznom a vészharangot.

Mosolyogva summázom, hogy így tetted fel a kérdést, de sajnos erre a freudi elszólásra le kell, hogy csapjak - „feltörekvő sminkesek”. Tény, hogy napjaink egyik legfelkapottabb szakmái közé tartozik a modellkedés, a fotózás, a stylist munka és a sminkelés is. Utánpótlásra mindig szükség van, minden szakmában. De ahány lány manapság belefog a sminkes szakmába, az a világon nincs. De nem is ezzel van a konkrét baj. Sminkiskolák mindig is voltak, de az, hogy ennyi lett, és hogy a múlt hónapban végzett (mondjuk kéthetes tanfolyamon részt vett) sminkes már iskolát nyit és tanít, felelőssége teljes tudatában, az felháborító. Persze kitartás nincs, mert itt véleményem szerint – mester mellett – kb. 3-5 év alatt válhatsz igazán sminkessé, de addig nem tudják magukat fenntartani. Ráadásul ez egy szakma, ahol a tudást pár hetes tanfolyammal lehetetlenség elsajátítani.  Az igazi mester pedig csak annyi tanulót vállal, akit el is tud vinni magával munkába. A neten megtalálod kb. 100 sminkes weboldalát, amiből 90 a tanítást, mint szolgáltatást feltünteti.


A szégyenfolt mégis azokra vetődik, akiknek lehetőségük van munkába hívni sminkeseket, de nem a szaktudás alapján döntenek. Tisztelet a kivételnek, mert nagyon sok jó szemű megrendelő van Magyarországon, akinek fontos a minőség.

Ha mégis egy mondatot kérsz tőlem, amit segítségként adhatnék azoknak, akik sminkesek szeretnének lenni, akkor a következő lenne: csak az fogjon bele, aki elképesztő elhivatottságot érez magában, minden területen szorgalmas és teherbíró, és átlagon felüli tehetséggel rendelkezik, valamint van olyan kapcsolata, akinek a segítségével el tud indulni a pályán.


Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Sikeresnek érzed magad a munkádban?

A sikerhez - bármilyen szakmáról legyen szó - három dolog szükséges: tehetség, szorgalom, szerencse. Kettő megléte a harmadik nélkül nem elégséges – ha hosszú távra tervez az ember. Persze valakinek több van az egyikből, mint a másik kettőből, de akkor kompenzálni kell a másik kettővel. A siker persze relatív, mert ami az egyiknek sikert jelent, az nem biztos, hogy a másik is így könyveli el. Sokszor én is elégedetlen vagyok, még akkor is, ha a többiek máshogy látják. Máskor pedig a kis dolgoknak is tudok nagyon örülni.


Mindig ki kell tűzni a célt ahhoz, hogy el tudjuk őket érni. A kezdet kezdetén rettentő nagy lelkesedéssel indultam el a pályán, és ez mára sem csillapodott. Akkor az volt a szerény célkitűzésem, hogy „a legjobbak között lenni”. Most a tervem és a vágyam, hogy minél több, jó munkában vehessek részt, profi csapatban dolgozhassak, hogy sokat hívjanak, hogy örömömet leljem benne és ezt a csodálatos szakmát  – egészséggel - nagyon sokáig képes legyek művelni.

További információ:

www.horacsekagi.com

Németh Imre

Központi adminiszrátor


nyomtatható változat nyomtatható változat ajánlás e-mailben ajánlás e-mailben ugrás a lap tetejére ugrás a lap tetejére
 
Hírek Fórumok Szavazások  
Bruce Brandon Photography
Ragyogásfényképészetre specializálódott,
Interjú Polgár Ildikóval, a 2008-as év Miss Hungary győztesével
Szépségkirálynő
Sztárok- Pinocchio
Photoshop trükkök
Imogen Thomas bikinis képei
Imogen Mary Thomas, brit színésznő, modell, szépségkirálynő és valóságshow szereplő.
Interjú Domján Diana modellel
Interjú Domján Diana modellel.
Interjú Kolesza Edit fotóssal
Interjú Polgár Ildikóval, a 2008-as év Miss Hungary győztesével
Szépségkirálynő
Interjú Horacsek Ági sminkmesterrel

Exkluzív interjú

Interjú Sebestyén Gáborral, a Szombathelyi Haladás Fan törzsszurkolójával
Interjú Sebestyén Gáborral, a Citistar Selencion díjas  Haladás Fan törzsszurkolóval
Citistar Selencion 2010
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum | Felhasználási feltételek | Szerzői jogok
Copyright © 2008. Citistar. - All rights reserved.